HTML

Villanyhárfa

Keresztény könnyűzene, elsősorban a liturgikus célú felhasználás oldaláról. A www.villanyharfa.hu címen közzé tett kezdeményezés blogja.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Utolsó kommentek

  • fucilazo: Köszöntelek, kedves zeugma és munkatársaid! Gratulálok a weblap indulásához. Isten áldja meg munká... (2011.04.27. 06:29) Beköszönő
  • nikodémus: Hajrá! :-) (2010.03.29. 14:51) Beköszönő
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • fucilazo: Köszöntelek, kedves zeugma és munkatársaid! Gratulálok a weblap indulásához. Isten áldja meg munká... (2011.04.27. 06:29) Beköszönő

Linkblog

Könnyűzenével Krisztus Király szolgálatában – Interjú az Öröm Hírnökei zenekarral

2018.08.19. 06:00 :: nikodémus

2018-06-10-interju-orom-hirnokei-gyorujfalu-img_7042.jpgA győrújfalui Krisztus Király Plébánián működő Öröm Hírnökei ének- és zenekar tagjaival beszélgettünk indulásról, a zenei szolgálat örömeiről és a jövőbeli tervekről.

– Mikor kezdődött el a zenélő közösség szerveződése, miért így nevezték el, és hogyan kapcsolódik az együttes a győrújfalui egyházközséghez?

– Az énekkar szervezett formában először 2011-ben, advent vasárnapjain énekelt a győrújfalui Krisztus Király-templomban. A szentmise eleji gyertyagyújtást és az azt megelőző elmélkedést tettük ünnepélyesebbé taizéi dalokkal. Az ezt követő néhány évben az adventi időszakon kívül ünnepek alkalmával, virágvasárnap, tanévnyitó szentmisén, valamint templomunk búcsúján, Krisztus Király vasárnapján énekeltünk, de akkor még jellemzően csak a szentáldozás alatt. Ekkor hegedű, és egy rövidebb időszakban furulya, cselló is kísérte a darabokat. Az énekkar tagjai a győrújfalui egyházközséghez tartoznak, mindannyian fiatal szülők. Az Öröm Hírnökei nevet 2016-ban vettük fel, egy számunkra írt dal inspirálta a névválasztást.

– Milyen hangszerekkel vesznek részt a szentmiséken és milyen rendszerességgel tartják a próbákat?

– 2015-től a csapat zenekari része a hegedű mellett zongorával és gitárral bővült, és ekkortól havonta egy vasárnapon már a teljes szentmise zenei szolgálatát mi adjuk a győrújfalui templomban. A szentmisén való szolgálaton kívül koncertekre is készülünk, amely alkalmakkor mind az énekkart, mind a zenekart tekintve kibővül az Öröm Hírnökei ének- és zenekar, basszusgitár és ütős hangszerek is gazdagítják a megszólalást. Mindezek természetesen sok felkészülést igényelnek. Szeptembertől júniusig általában hetente egyszer, koncertfellépések előtt viszont gyakrabban próbálunk. Kezdetben az egyik közösségünkhöz tartozó házaspár otthonában tartottuk a próbákat, 2015-től azonban a plébánián készülünk a fellépésekre.

– A „populáris zenei stílus” érvényesülése mellett hogyan sikerül összeegyeztetni a Katolikus Egyház zenei kultúrájával az előadott tételeket?

– A szentmiseszolgálat alkalmával többnyire a Kék Könyv és az Éneklő Egyház tételeiből válogatunk, egyeztetve Takács Ferenc plébános atyával. A hegedű és a zongora hangja véleményünk szerint ünnepélyesebbé, a „hagyományos” gitáros misékhez képest a populáris zenei stílust esetleg kevésbé kedvelő idősebbek számára is örömmel befogadhatóvá teszi a megszólalást. Koncertjeinken világi dalok is elhangzanak, ám ezek is kapcsolatban állnak a hitünkkel.

– A keresztény könnyűzenének nevezett műfaj keretein belül milyen eszközökkel sikerül az egyházi év egyes eseményeinek liturgikus tartalmait a zenében megjeleníteni?

– A szentmisék zenei tartalmának összeállításakor minden esetben igazodunk az egyházi év eseményeihez, a be- és kivonulási éneket, az állandó miserészek tételeit is ennek megfelelően válogatjuk össze. Igyekszünk odafigyelni a szentmisén elhangzó olvasmányok mondanivalójára is. Széles paletta áll rendelkezésünkre a keresztény könnyűzene tárházából, és próbáljuk bővíteni a repertoárt. A válogatáskor a liturgikus szempontoknak való megfelelés az elsődleges. A győrújfalui hívek szívesen énekelnek a szentmiséken, és ezt a szokásukat nagy örömünkre azokon a szentmiséken is megtartják, amelyek során mi adjuk a zenei szolgálatot.

– A dicsőítések mellett elhangoznak a miseliturgiához kötődő olvasmányközi zsoltárok szövegei is az együttes előadásában, vagy ezt a későbbiekben tervezik?

– Az olvasmányközi zsoltárok szövegeit nem énekeljük. Ha zongorásunk és gitárosunk, Szabó Balázs érez magában kedvet és ambíciót néhány állandó zsoltárdallam megkomponálására, akkor ez akár szerepelhet a jövőbeli terveink között, de egyelőre az olvasmányközi éneket a Kék Könyvből válogatjuk.

– Mi a zenekar célja, miben látják a katolikus liturgikus popzene jövőbeli irányát? Lehetségesnek tartják-e az együttműködést a hagyományos zenei értékek és módszerek alkalmazását előtérbe helyező zenészekkel, irányzatokkal?

– Számunkra a győrújfalui templomban végzett zenei szolgálat a legfontosabb: innen indultunk, és az együttzenélésünknek a szentmiseszolgálat a legfontosabb célja. Azonban továbbra is szeretnénk folytatni már hagyományosnak tekinthető koncertjeinket a győrújfalui templomban – karácsonyi hangverseny, Hit és Haza koncert –, és örömmel teszünk eleget a jövőben is az Egyházmegye részéről érkező megtisztelő felkéréseknek. A tavalyi Szeretetnapon délutáni koncerttel, idén pedig a főpásztori szentmise zenei szolgálatával vettünk részt. Böjte Csaba atya meghívására a múlt évben Székelyhídon, a Jézus Szíve búcsún énekeltünk. Mivel az ének- és zenekar tagjainak többsége részesült zenei képzésben, ezért mind a lelkület, mind a felkészültség lehetővé teszi az együttműködést a hagyományos zenei értékek és módszerek alkalmazását előtérbe helyező zenészekkel, irányzatokkal: nyitottak vagyunk erre is.

Bohner Anna, Ikker Eszter
Fotó: Kocziha Zoltán

(Megjelent: Hitvallás, 2018. július, forrás: Győri Egyházmegye)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyharfa.blog.hu/api/trackback/id/tr5114165789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása