HTML

Villanyhárfa

Keresztény könnyűzene, elsősorban a liturgikus célú felhasználás oldaláról. A www.villanyharfa.hu címen közzé tett kezdeményezés blogja.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

Utolsó kommentek

  • fucilazo: Köszöntelek, kedves zeugma és munkatársaid! Gratulálok a weblap indulásához. Isten áldja meg munká... (2011.04.27. 06:29) Beköszönő
  • nikodémus: Hajrá! :-) (2010.03.29. 14:51) Beköszönő
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • fucilazo: Köszöntelek, kedves zeugma és munkatársaid! Gratulálok a weblap indulásához. Isten áldja meg munká... (2011.04.27. 06:29) Beköszönő

Linkblog

Harmincéves évfordulót ünnepelt a Boanergész

2015.04.20. 21:00 :: nikodémus

2015-04-19-jubileum-boanergesz-01.jpgFennállásának három évtizedes jubileumiát ünnepelte a Budapest-Margit körúti ferences templom ifjúsági ének- és zenekara, a Boanergész április 19-én. A Magyar Kurír haradása alapján először az ünnep beszámolóját, majd a zenekarvezető gondolatait olvashatjuk a 30 éves szolgálatról.

Harmincéves jubileumot ünnepelt április 19-én, vasárnap a Boanergész, a Margit körúti fél nyolcas ifjúsági szentmise ének- és zenekara. Az országúti ferences plébániatemplomban Dobszay Benedek tartományfőnök celebrálta az ünnepi liturgiát.

2015-04-19-jubileum-boanergesz-02.jpgAz évtizedek óta töretlen népszerűségű ifjúsági misén 1985 óta a Varga Attila vezette zenekar biztosítja a zenei szolgálatot; változó tagokkal, de változatlan hittel és odaadással gondoskodnak a fiatalokat megszólító dallamokról a budapesti Margit körúti ferences templomban. A szentmisét megelőzően az ének- és zenekar régi és új tagjai családjukkal együtt ünnepelték a harmincéves évfordulót a plébánián, majd közös próbával készültek a szentmisére.

Köszöntőbeszédében Dobszay Benedek (a Margit körútra járók számára Bence testvér, Bence atya) üdvözölte a koncelebráló paptestvéreket, akik mindannyian valamilyen módon kötődtek a „félnyolcashoz”: Zsolt, Tibor, Nikodémus, Juliánusz és Jób atyát, valamint a ferences kistestvéreket.

2015-04-19-jubileum-boanergesz-04.jpgA ferences tartományfőnök arról beszélt, hogy bár Isten szemében parányi idő az eltelt harminc év, számunkra azonban hosszú idő; és ebből a harminc évből a Margit körúti templomban sok jó fakadt. Ezután felszólította a híveket az ezen a misén hagyományos kézfogásra: az egymás mellett ülők „Isten hozott!” köszöntéssel üdvözölték egymást. Dobszay Benedek köszöntötte a paptestvéreket, akik itt szolgáltak az elmúlt években, illetve akiknek hivatása valamiképp a „félnyolcasnak” is köszönhető, és megemlékezett az ide kötődő, már elhunyt ferences testvérekről.

A tartományfőnök a homíliában kiemelte a napi evangéliumból, hogy bár találkoztak már többen is a feltámadt Úrral, mégis újra megijednek, mikor belép közéjük – sokszor késedelmes az ember a hitre; sokszor megtapasztaljuk hitünk kevés voltát. Saját eddigi utunkra visszagondolva látjuk: szükségünk van rá, hogy eltöltsön bennünket a Lélek – ez a gondolat alapvető ezen a szentmisén, amely több szálon kapcsolódik a karizmatikus megújuláshoz.

2015-04-19-jubileum-boanergesz-05.jpgMegemlítette, hogy a zenekarvezető Varga Attilának kedves szentje Szent Ferenc, és ezt tükrözik az ifjúsági szentmise dalai, melyek közül több is kötődik Szent Ferenc alakjához.

Az evangéliumból az is kiviláglik, Jézusnak fontos, hogy testében is megmutassa magát; közel akart jönni, tapinthatóvá válni. Tapinthatóvá vált kisgyermekként, tapintható a kereszt, az Eucharisztia, a Szentírás mint könyv.

2015-04-19-jubileum-boanergesz-06.jpgA feltámadás egész valónkat érinti, és ez jó; Isten mindenestül akar minket üdvözíteni – fogalmazott Dobszay Benedek. A fél nyolcas misén sokszor küldték az ide járókat, hogy legyenek a feltámadás tanúi mások számára; sokszor kételkedtek magukban, vajon fognak-e hinni az ő szavuknak – idézte fel a ferences tartományfőnök, majd hozzátette: ehhez kapjuk a Lelket segítségül.

Az ünnepi szentmise végén a hívek hálát adtak Bence atyáért, aki kilenc éve vezeti a vasárnap este fél nyolckor kezdődő miséket, tavaly óta ferences tartományfőnöki teendői mellett. Ezt követően húszperces dicsőítéssel zárult a közös ünneplés.

*

Jubileumra készül a Margit körúti plébánia ifjúsági ének- és zenekara

2015-04-19-jubileum-boanergesz-07.jpgA harmincadik „születésnapot” április 19-én, e hét vasárnapján ünneplik meg a Margit körúti (Országúti) ferences templomban, a fél nyolcas ifjúsági szentmisén. A kerek évforduló alkalmából Varga Attilát, a Boanergész zenekar vezetőjét kérdeztük.

1985 tavaszán, húsvét harmadik vasárnap kezdtünk el zenélni a Margit körúti (régebben még Mártírok útja volt a neve) vasárnap esti misén. Ezért tettük erre a vasárnapra, április 19-ére a kezdetek 30. évfordulóját. Emellett 20 évvel ezelőtt, 1995-ben vette fel a zenekar a Boanergész nevet egy zarándoklatot követően. Ezt is most ünnepeljük – mondta el Varga Attila.

Majd a fához hasonlította a „félnyolcast”: Ez a mise egy fatörzs, amelyből sokfelé hajtás fakadt. Kapcsolatok, barátságok, házasságok, közösségek, papi és szerzetesi hivatások. Azt mondják, hogy egy fának éppen akkora a gyökérzete, mint amekkora a lombozata. Így képes megállni a földön. A lomb nem nőheti túl a gyökér kiterjedését, mert kidől. „Gratia supponit naturam”, vagyis: a kegyelem a természetre épít. Az Eucharisztia csúcs és forrás, ahogy a katekézis mondja. Ez az alapja, törzse és hajtása a „félnyolcasnak”. Ha nem megyünk idáig le (fel), akkor számomra értelmezhetetlen ez a jubileum. De életünk minden napja is nehezebb enélkül a hittitok nélkül. Az „átalakulás” folyamatos, hiszen nemcsak a kenyér és a bor, de mi magunk is kitesszük magunkat az átalakulás, átlényegülés kegyelmi erejének miséről misére.

2015-04-19-jubileum-boanergesz-08.jpgMint Varga Attila elmondta, kettős megemlékezésről van szó, egy 30 és egy 20 éves évforduló ünnepléséről. A jelenlegi énekkar már nem fedi a régit, illetve annyiban fedi, amennyiben változatlanul a szolgáló zenei lelkiség él benne. A közös zenéléssel a legszentebb titokra akarják irányítani a figyelmet. Talán ezért is alakult így a „koreográfia”, azaz a zenészek oldalt ülnek, a középpontban az Eucharisztia volt és van a mai napig.

Azok, akik ide eljönnek, megtapasztalhatják a közös éneklés varázsát – emelte ki a Boanergész zenekar vezetője. – Eleinte csak egy-egy gitárral, később hegedű, szintetizátor, basszusgitár kíséretével folyt a zenei szolgálat. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az ország legnagyobb „énekkara” hallható itt, hiszen 350-400 ember együtt énekel a zenészekkel. Erre büszkék vagyunk. Nem az előadás, hanem részvétel a fő kérdés. Ezért jártak-járnak ide oly sokan 30 éve, 20 éve, ki-ki számolja, amikortól gondolja. Az elkötelezettség, az Istennek való zenélés tartja össze a csapatot és csak másodsorban érdekes az úgynevezett „professzionalizmus”.

A muzsikusok jövése-menése mellett és ellenére az állandóság és az elkötelezettség ténye a fontos. A Boanergész egy ének- és zenekar változó tagokkal és folyamatosan alakuló zenei felfogással. Míg az első 4-5 évben a szólóhangszerek domináltak, addig az 1991. évi pápalátogatást követően – amikor az akkori Népstadionban közösen zenéltünk Sillye Jenőékkel, Daxszal és másokkal – a közösségibb zenélés irányába tolódott el a hangsúly. Jönni kezdtek vonósok, fúvósok és még több és több gitáros – idézte fel a zenekar történetét a vezető.

Hozzátette: Ebben az időszakban kezdett a zenekarból zenei közösség érlelődni. 1995-ben egy külföldi zarándoklatra ment a csoport, ahol egy imádságos napon felvettük (vagy inkább megkaptuk?) a Boanergész nevet. Ez a név Márk evangéliumában bukkan fel, amikor Jézus Jakabot és Jánost a Mennydörgés fiainak nevezi el. Ez már a lelkiségi szemlélet ideje volt számunkra: szolgálni a zenével és az összetartozás szépségéről, jóságáról tenni tanúságot, ez volt a fő motívum kimondva-kimondatlanul. Ez vonzotta az embereket. Nem a zene, nem a hely, nem én vagy más valakik. Mindenki beleadta azt, amire képes volt, akárcsak az első evangéliumi időkben tették a názáreti Jézus követői. Ebből él és táplálkozik a mai napig ez az alkalom

2015-04-19-jubileum-boanergesz-09.jpgVarga Attila a felkérésekről szólva elmondta, sok vidéki felkérést kapnak, és tartottak jótékonysági koncertet az erdélyi árvákért, énekeltek kórházakban és sérülteknek, elesetteknek is.

A közös zenélés és a „félnyolcas” gyümölcseire rámutatva a Boanergész zenekar vezetője kiemelte: innen nőtt ki a klarisszák szécsényi „Ágacskája” – itt fakadtak a rend újratelepedésének első csírái; több szerzetesi és papi hivatás érlelődött (egyik püspökünk papi hivatásához is hozzátett valamicskét ez az alkalom); több mint száz házasság köttetett az ide járó fiatalok körében, gyermekeik szüleik találkozását, így életüket köszönhetik a „félnyolcasnak”. A zenekar nyolc CD-t és kazettát, valamint két videoklipet is készített már missziós céllal.

Verestói Nárcisz / Magyar Kurír
Fotó: Lambert Attila

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyharfa.blog.hu/api/trackback/id/tr367384666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása